Uit de praktijk

 

Bewegen en bewogen worden, rust en bevestiging

Wat is jouw ritme?

 

For the rhythm of life is a powerful beat
Puts a tingle in your fingers and a
tingle in your feet
rhythm on the inside rhythm on the street
and the rhythm of life is a powerful beat

 

Uit:The Rhythm of life’ – musical Sweet Charity

 

Wat is jouw ritme? Hoe beweeg jij? Wat is jouw tempo? Hoe zou het zijn als je je eigen ritme volgt in je dagelijks leven en in de doelen die je je stelt? Aan de andere kant: kun jij je ook laten bewegen? Je overgeven aan muziek, aan dans, aan een ander mens. Laat je je raken door een ander, door jezelf, door de schoonheid van een schilderij of een lelijke omgeving? Of zou je dat wel willen, maar is er iets wat je tegenhoudt, een drempel die je niet zo gemakkelijk overgaat? Ook al weet je nog niet wat jouw antwoord is op deze vraag, het is heel nuttig om jezelf de vraag te stellen. Want dat maakt dat op enig moment het antwoord uit je binnenste kan opwellen.

 

Holistic pulsing is bewegen en bewogen worden. Het laat je de stroming in jezelf ontdekken. Pulsen is het leven in iemand wekken, gepulst worden is ervaren waar het leven in jou zit, hoe dat voelt. Het is ook ervaren waar het niet stroomt, waar je lichaam zich verzet tegen beweging. Als de pulser je zachtjes en wat langer pulst, kan de stroming zich uitbreiden, kun je als ontvanger wennen aan het wiegen, aan het gevoel dat je in een bootje op het water ligt, of dat je zelf een kabbelend beekje bent, of een stromende rivier. En ga je misschien tintelingen voelen. In je tenen, in je benen, of zelfs door je hele lijf. Dat is jouw lichaam dat tot leven komt. Dat ben jij!

In je natuurlijke staat van zijn ben je een rivier die stroomt. Je kent dat gevoel misschien wel. Dat heb je als je iets doet waar je helemaal in opgaat, schilderen, voetballen, met je kinderen spelen, je lievelingsgerecht klaarmaken. Een activiteit waarbij je jezelf vergeet, waarbij je samenvalt met jezelf en je omgeving. Maar je kent vast ook het tegendeel. Als er veel rotsblokken in een rivier liggen belemmeren die de stroming. Als je vasthoudt aan bijvoorbeeld een ergernis of aan verdriet, dan zet je jezelf op slot en vormt zich een rotsblok in je gemoed. Dan moet de rivier een omweg maken om de weg naar zee te vinden.

Wat doet de stroming van het water? Die zorgt ervoor dat de rotsblokken afgesleten worden, eerst miniem, maar altijd gestaag. De stroming maakt dat een rotsblok uiteindelijk slinkt en verdwijnt. En dan heeft het water weer alle ruimte. Wij zijn die rivier, jij bent die rivier. En het water dat erdoorheen stroomt is het leven in jou. Geef je het leven in jezelf de ruimte of houd je het af uit angst dat je overspoeld wordt? Je kunt beginnen met voorzichtig één teen in het water te steken.

 

Polariteitsmassage is een massagevorm van grote eenvoud. Door je handen op twee plekken op het lichaam te leggen worden lichaamsdelen weer nauwer met elkaar verbonden; links en rechts, boven en onder, voor en achter. Het is vaak plezierig om je handen in rust op een ander mens te leggen als je gever bent, en die simpele handeling kan een groot effect hebben op de ontvanger. Denk aan een moeder die haar baby’tje vasthoudt onder billen en hoofd, of je vriend die achter jou staat en zijn handen op jouw schouders legt. Polariteitsmassage brengt net als holistic pulsing de energiestroom weer op gang, het brengt je in evenwicht, maar dan zonder beweging, in rust. Als pulsing het water is dat door de rivier stroomt, dan zijn polariteitshandelingen de oevers van de rivier, maar ook de boeien in het water. Bakens die je de grond in jezelf laten ervaren, rustpunten die je wijzen waar jouw eigen rustpunt is.

 

Je leert je lichaam, en dus jezelf, beter kennen door deze massagevormen te ervaren. Pulsing en polariteit kunnen een zelfde effect bewerkstelligen, maar de ene vorm kan – op dit moment – beter bij jou als ontvanger passen dan de andere. Als gever, oftewel masseur, is het fijn om verschillende technieksoorten ter beschikking te hebben, waarmee je kunt inspelen op de behoefte van de ontvanger, nu in dit moment. Als de ene vorm niet past heb je een alternatieve aanpak achter de hand.

 

Ritme is levenslust, is plezier. Als je ontdekt hoe je kunt leven volgens jouw eigen harteklop, dan ben je ‘in flow’. Leer luisteren naar jouw ritme, naar het tempo van jouw hartslag. Misschien moet je een tandje langzamer gaan om je innerlijke stem te kunnen horen en in je lichaam te kunnen voelen wat goed is voor jou. Af en toe eens stil staan kan ook geen kwaad! Eer jezelf, eer het leven in jou en geef het de ruimte.

 

Emma Putman