Het effect van een massage

 
Massage ontspant lichaam en geest, zorgt ervoor dat de energie beter doorstroomt en het zelfgenezend vermogen toeneemt. Stress en allerlei fysieke kwaaltjes nemen af. Afvalstoffen in de spieren worden afgevoerd en sneller afgebroken.
 
Massage heeft een algemeen helende werking omdat er meer harmonie ontstaat tussen lichaam en geest. Het kan je ook bewuster maken van je lichaam en nieuwsgierig naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Een massage kan het contact met jezelf bevorderen.
 
Een massage werkt op de ene mens anders uit dan op de andere en het ene moment anders dan het andere. Het effect kan simpelweg zijn dat je heel ontspannen raakt en je verwend voelt. Massage kan ook een stimulerende of activerende werking hebben; je wakker maken.
 
De stemming waarin je bent, je fysieke conditie, het contact dat je hebt met de masseur en de mate waarin je jezelf openstelt voor de aanraking, zijn factoren die bepalen hoe je de massage ervaart. Als je je regelmatig laat masseren komt er een proces op gang en kan je ervaring zich verdiepen.